A Női CélMegvalósítás (NCM) Tanfolyam elején: Orientáció

Mielőtt megkezdjük a a célmegvalósítás tanfolyamot, szeretném, ha a tanfolyam céljaival, kínált lehetőségeivel és tematikájával tisztában lennétek. Ezért született meg ez az orientációs oldal:)

Mi a tanfolyam célja?

Az életünkben mindent valamilyen motivációval teszünk. Ez a motiváció, lehet tudatosított vagy a tudatalattinkból feltörő vágy, esetleg egy tudat-felettiből származó “elhívás”. Bárhonnan is származzon, a tetteink miértjét válaszolja meg. Fontos, hogy felismerjük és megértsük belső mozgatórugóinkat és az is fontos, hogy megkeressük azt is , hogy merre mutatnak, mire indítanak, hová hívnak bennünket. Ahová igyekszünk az lesz a célunk…nagyon egyszerűen és elöljáróban:)…de sajnos nem mindig erre felé haladunk…és sokszor teljesen máshová jutunk, mint ahová igazán szeretnénk.

Az oktatási programoknál különösen fontos, hogy a tematika és a leckék azt a célt szolgálják, amire a program létre jött.

A célkitűzés-célmegvalósító tanfolyam legfőbb célja, hogy megismertesse a célkitűzés létjogosultságát, mibenlétét, folyamatát és módszereit, oly módon, hogy a tanfolyamon tanultakkal az élet bármely szakaszában át tudd látni az életed, fókuszálni tudj minden létező energiaforrásodat arra, ami valóban fontos a számodra.

Ehhez az kell, hogy felismerd mik azok, amik neked fontosak, majd ki tudd választani, hogy melyek a valóban fontos és időszerű célok. Mindezek miatt önismereti gyakorlatokra alapozva építjük fel a személyes jövőképed.

A személyes jövőkép megalkotása az a legeslegelső lépés, amit meg kell tenned a továbblépés érdekében.  A jövőképed lesz az iránytű az életed egészét tekintve és ez is lesz az alapja az elkövetkezendő évek munkájának. A jövőképed fogja meghatározni, hogy milyen irányokban érdemes valóban erőfeszítéseket tenned. A jól meghatározott jövőkép segít abban is, hogy felismerd azokat a rövid távú céljaidat, amelyek egy-egy életterületed rendezésére irányulnak és csak közvetett módon viszik előre életed kerekét.

A leckék segítenek majd abban, hogy megtaláld azt a célt, amin itt és most a tanfolyam segítségével kell dolgozz.

Már most kérem, hogy olyan célt válassz majd magadnak, amit valóban el is fogsz tudni érni a tanfolyam végére!

Miről nem szól ez a tanfolyam?

Nem az a célunk, hogy átalakítsuk és 6 hét alatt megmentsük a világot. A hatékonyságod és a sikerélményed miatt kérem elsősorban, hogy reális és rövid távú célt állíts magad elé! Ahhoz, hogy nagyobb dolgokat is el tudj érni, gyakorolnod kell és erősödnöd a célkitűzés-megvalósítás fortélyaiban. A szokást ki kell alakítsd. és automatizmussá kell tegyed. Ennek idő kell. Magaddal szúrsz ki, ha általánosan fogalmazol, idea-szerű célokat tűzöl majd ki. Nem valószínű, hogy 6 hét alatt el fogod érni őket!

Páran írtátok a bemutatkozásoknál, hogy az önértékelésen szeretnétek dolgozni. Fog nőni a magabiztosságot attól, hogy tudod mit akarsz és mit nem. Céltudatos leszel és a személyes hatékonyságod is nőni fog. De ez nem önbizalom fejlesztő tanfolyam, nem önértékelés-javító vagy női teljesség fejlesztő program. Ne érts félre, dolgozhatsz ezen és lehet önfejlesztő célod, de most a tanfolyamon a módszereket, az eszközöket és a hogyan-t tanítom meg, amit aztán a céljaidra tudsz alkalmazni. Az önértékelés fejlesztésről szól a Pozitív Énképfejlesztő tanfolyam, ami célzottan a Ki vagyok, honnan jövök és hová tartok kérdésre segít megválaszolni, élettörténeti és családtörténeti feltáró munka, mély önismereti feladatok tartoznak hozzá, önbizalom és önbecsülés építés mellett. (márciusban lesz majd).

Néhányotok azt írta az utalás közleményébe, hogy Női Önmegvalósítás Tanfolyam. Ez nem az. Az egy teljes programsor, aminek a második pillére (modulja) a női célmegvalósítás. De mellette pozitív énkép fejlesztő modul, önmenedzsment modul és női teremtő erő modulok is vannak. Amit most csinálsz majd az tehát a nőként való kiteljesedésnek, önmegvalósításnak egy nagyon fontos eszköze, de csak egy része.

Miért ne legyen most az a célod az, hogy önbizalmat nyerj, hogy nőként kiteljesedj vagy, hogy a vállalkozásodat felfuttatod?

1. Ezek közül egyik sem pontosan meghatározott cél, nem mérhetőek és nem is köthetők határidőkhöz.

Nem a cél irányával van baj…hanem azzal, hogy  olyat kívánsz magadtól (vagy éppenséggel tőlem és a tanfolyamtól), ami nem reális ennyi idő alatt. Tehát eleve kudarcra ítélsz mindannyiunkat:)

2. Egyik fenti célnak sincs vége, ilyen módon nem “jó” célok vagy nem is szabadna célnak nevezni őket. Én iránycéloknak vagy fókuszoknak hívom őket, mert megmutatják, hogy mi felé akarsz haladni. De még messze vannak attól, hogy céloknak nevezhessük őket. Arról szólnak, hogy hová szeretnél eljutni, mit akarsz elérni mint állapot.

A “kiteljesedett nő szeretnék lenni”, “rendezett életkörülmények között szeretnék élni”, “párkapcsolati harmóniára vágyom”, “bőségben akarok élni”…mind jó irányba mutatnak…de nem nevezhetők céloknak! Ezek vágyak, amelyeknek helyük van. De ha célnak gondolod őket, akkor a rövidesen fel fogja adni a elméd, mert nem megfogható a számára. A szíved vágyát le kell fordítanod az elméd számára, mert önmagától nem érti. Más nyelven van:)

Ahogy én dolgozom és amit tanítok az az integrált célmegvalósításról szól. Pont azért, mert fontosnak tartom a szív álmait megvalósítani, de tudom, hogy szív eszközei mellett az elme eszközeivel is érdemes dolgozzak. Azt is tudom, hogy az elmém eszközei nem vezetnek önmagukban eredményre. Egyrészt, mert nő vagyok és máshogy működöm, mint a zömében bal agyféltekés férfiak és az általuk megalkotott racionális célállító és céltervező módszerek, melyek önmagukban csak  frusztrálttá tesznek:)))

Együtt mindig könnyebb…gyorsabb és hatékonyabb…és teljesebb az odavezető út is:)

Mi az, akkor, ami lesz ezen a tanfolyamon?

A szíved vágyait fel fogjuk térképezni, a fókuszaidat segítek megtalálni és megtanítom, hogyan tudsz hozzájuk célokat rendelni, oda vezető utat tervezni, térképet rajzolni és végigmenni az úton. Megmutatom, hol tudod elrontani és hogyan ismerd fel, hogy rossz irányba tartasz. Módszereket adok, hogy ne add fel idő előtt.

Ez a tanfolyam azt tanítja meg, HOGYAN rendezd össze az életed a saját prioritásaid alapján és hogyan juss el odáig, hogy megéled a számodra fontos élet-elemeket, az általad dédelgetett szív-vágyad alapján.

Ahhoz, hogy a “hogyan”-t valóban megértsd és elsajátítsd majd, szükséged lesz egy egyszerűbb célra…gyakorlásnak:) Ennek megválasztására még lesz időd, de szeretném, ha már most elkezdenél gondolkodni róla. Például ilyenre gondolok:

“6 hét alatt 5 kg-ot fogyok, 1 ruhamérettel kisebbet hordok”

“Napi 5 cigaretta helyett napi 3-at fogok elszívni”

“Mától 14 napon keresztül vezetem a költéseimet, a 15. napon összesítem és áttekintem őket, a 16-20 napokon kitalálom hogyan tudom csökkenteni a kiadásaimat és növelni a bevételeimet. A 21.naptól fogva a megtalált módokon csökkentem a kiadásaimat és megteremtem a bevétel  növekedés feltételeit…”

“A vállalkozásomban / otthoni költségvetésemben a kiadásaimat áttekintem, a költéseimet átvizsgálom és megtalálom a módját, hogyan tudom 15 %-al csökkenteni”

…de a tanfolyamon ezekről bővebben és mélyebben lesz  szó…ott folytatom:) nem akarok ennyire előre rohanni. Most csak azt szeretném, hogy tudd hol vagy, miben fog valóban segíteni ez a 6 hét.

Jó lesz, ha a tanfolyam alatt van egy olyan célod is, ami nem az életedre vonatkozik, hanem a tanfolyamra magára. Azaz arra, hogy mit akarsz elérni a tanfolyamon tanultakkal, hová akarsz eljutni. Így…

A tanfolyam-fókuszod lehetne például ez:

“Megtanulom hogyan segíthet a célkitűzés sikeres életet élnem”

A tanfolyam céljául ebből kiindulva aztán ilyesmit érdemes meghatároznod:

“8 hét alatt megtanulom a hatékony célkitűzés módszerét és képessé teszem magam arra, hogy az erre az időre megválasztott célomat megvalósítsam.”

Minél konkrétabb vagy, minél jobban meg tudod határozni, hogy mit vársz el önmagadtól adott idő alatt, annál nagyobb lesz az esélye, hogy meg is tudod valósítani, amire vágysz, amit akarsz, amiért valamit elkezdesz. A cél tovább finomítva ezért például így nézhetne ki:

Még pontosabban megfogalmazva:

“A tanfolyam hatodik hetére megtanulom, hogyan találjam meg és fogalmazzam meg azokat a célokat, amelyekért valóban tenni akarok és tudok. Felismerem, hogy miért nem haladtam eddig előre, miért vallottam kudarcot a célállításaim esetében. A fejemben összerendezem az életem és megválasztom azokat a fókuszpontokat, amelyek irányába haladni szeretnék az életem során. Az egyes fókuszpontokhoz képest megállapítom, hogy hol vagyok most, mit kell még tegyek, hogy odaérjek. A fókuszpontokat megtanulom megfogalmazni úgy, hogy azok minden nap energetizáljanak, aktivizáljanak, lelkesítsenek. A fókuszpontok eléréséhez célokat fogalmazok meg. A kitűzött célokhoz megalkotom azok megvalósításának térképét, feltárom, hogy  kire és mire számíthatok, mit kell még megszereznem/beszereznem/megtanulnom, kit kell még bevonnom, mit kell még megtennem, hogy valóban el tudjak jutni a célomig…

“Azt várom el magamtól, hogy tudjam milyen módszerek állnak a rendelkezésemre a vágyott életem, a jövőképem megvalósításához. A 6. héten tervet készítek, mely az egész életemet átfogva térképet és fogódzókat ad számomra a prioritásaim megvalósításához. Ezen belül legalább az első három közvetlen közeli célomhoz céltervet dolgozok ki.”

A tanfolyammal kapcsolatos saját célod megalkotásához olvasd végig a tematikát. Így látni fogod miről tanulsz majd és mit hozhatsz ki belőle a végére:

Tematika:

1. lecke: Miért van szükséged célokra az életedben?

2. lecke: Egy kis céltan…Mi a cél és mi nem cél?

3. lecke: Vágyak és álmok – miért fontosak?

4.lecke: A személyes jövőképed megalkotása

5. lecke: Problémafeloldó célok…miért kell velük kezdeni?

6. lecke: Ássunk a problémád mélyére! Mi is a baj tulajdonképpen?

7. lecke: Mi a jelenlegi legfontosabb célod? – amiért már most tehetsz és ami elérése nélkül nem tudsz tovább lépni!

8. lecke:  A  jó célkitűzés az eredményes célmegvalósítás alapja – avagy hogyan tűzd k a céljaidat, hogy el is érd őket

9. lecke: Célkitűzés és a céltervezés, avagy miért kell egyáltalán tervezni?

10. lecke:  Célkitűzés és céltervezés lépésről-lépésre az elejétől a végéig

11. lecke:  Céltervezési hibagyűjtemény

12. lecke: Milyen a célmegvalósító képességed? …és mitől lesz jobb?

13. lecke: Az Időfaktor – amin áll vagy bukik a célmegvalósításod

14. lecke: Célmegvalósítási hibagyűjtemény – azaz hogyan NE csináld!

15. lecke: Titkos Szabotőreid – avagy mi akadályoz meg újra és újra az előrelépésben

16. lecke: A célmegvalósítás sikerképlete

17. lecke: Hajrá önmotiváció!

…és kiegészítésként szó lesz még a jobb és bal félteke működéséről, a két félteke megközelítéséről, a női és a férfi célmegvalósításról, az életszervezésről és persze az önmotivációról:)

…no meg mindarról, amit kérdésként megfogalmazol az egyes leckék alatti hozzászólások között!

***

A leckéket általában kettő, maximum négy naponta kapod.A tanfolyam intenzív szakaszában az első 4 hét során sűrűbben is kapsz majd anyagokat, a tanfolyam konzultációs utolsó két hetében (5. és 6. hetek) ritkábban és inkább kiegészítő jellegű, összegzést és az anyag összerendezését, elmélyítését segítő anyagokat kapsz majd.) Ennek az a célja, hogy a tanultakat használd és építsd be a készülő céltervedbe.

Az online kapott tananyagot egyrészről az előadáson igyekszem majd még inkább érthetővé, átláthatóvá tenni a számotokra, illetve a szemináriumon  a gyakorlatban is végigmegyünk a folyamaton és személyesen is átgyúrjuk a témákat!

Fontos 1:

A Célkitűzés-Célmegvalósítás tanfolyamhoz eddig mindig szerveztem szermináriumot a résztvevők kérésére. Ennek lényege és célja, hogy a tanfolyamon tanultakat elmélyítsük, az elkészült célterveket megbeszéljük, izomteszttel leteszteljem azok minőségét és megvalósítását, további eszközöket adhassak át a bal és a legfőképpen a jobb féltekés célmegvalósítás kapcsán. Ezt mint eddig, most is kérdésre bocsátom. Amennyiben szeretnél részt venni egy egész napos szemináriumon (várhatóan létszámtól függően 6-9eFt-ért), akkor itt a hozzászólások között vagy a noionmegvalositas@gmail.com címemen jelezd a számomra!

Fontos 2:

A hozzászólások között várom (itt az oldal alján), hogy mi a pontosított, röviden, tömören megfogalmazott célod a tanfolyamunk során:) és az életedben ez alatt a 8 hét alatt!

Tehát két célmegfogalmazást és egy visszajelzést várok tőled:

1. tanfolyami célod – amiért jelentkeztél és amit el szeretnél sajátítani

2. 8 hetes reális célod, amiben már fel is használod a tanultakat

3. Visszajelzés: szeretnél-e szemináriumot a tanfolyam végén

Hozzászólások küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük