NCM 6.lecke: Problémafeltárást segítő kiegészítő anyag

Problémafeltárás, azaz hol nincs egyensúlyban az életed?

Hol vagyok most az életemben? Min szeretnék változtatni? Milyen problémáim vannak jelenleg?

A jövőképed megalkotásával már tudjuk, hogy mi felé szeretnél haladni. Ahhoz, hogy el tudj indulni, szükséged lesz még arra is, hogy tudd, hol vagy most, mi történik az életedben veled.

A továbblépéshez tehát először tudnunk kell, hogy mi az, ami nem működik, amivel nem vagy elégedett az életedben! Ezek azok a területek, amelyek, ha nem vesszük őket észre idejében, válsághelyzetekké növik ki magukat. Éppen ezért a válságok megelőzése érdekében is érdemes önvizsgálatot tartani és átvilágítani saját életünket, gondolatainkat, érzéseinket.

Honnan tudod, hogy az életed mennyire van egyensúlyban?

Legjellemzőbben az érzéseid tanúskodnak erről, ilyenkor úgy érzed,1 minden a legjobb időben történik, megy minden, mint a karikacsapás, úgy is mondhatnánk, hogy „áramlásban” vagy. Természetesen ilyenkor a boldog, örömteli pillanatok és a sikerek sem maradnak el és tovább erősítik a testi-lelki kiegyensúlyozottság élményét.

Honnan tudod, hogy nem megy az életed?

Többnyire ezt az érzést mindenki ismeri, hiszen ilyenkor minden küzdelmes, úgy érzed, mindent megteszel, mégis falakba ütközöl, az életed tele van kényszerpályákkal, amolyan taposómalom érzésed lehet. Ezek mellett gyakran lehetsz fáradt, igazából minden különösebb (nyilvánvaló) ok nélkül kedvetlen vagy, ingerültebbé válhatsz. Sajnos a sok árral szembeni küzdelemben valóban ki is fáradsz, valóban ki is merülhetsz, elveszítheted még az életkedved is olykor-olykor.

Mindezek táptalajai először a pszichoszomatikus betegségeknek, kisebb baleseteknek, a további hárítás, tagadás és a változtatás elnapolása pedig elmélyíti a tüneteket, krónikussá teszi a betegségeket.

Az életed egyensúlya voltaképpen nem más, mint a lelki-harmónia érzése, mely a fő életterületek kiegyensúlyozott és számodra megfelelő szintű megélésén alapszik.

Hogyan tudod megállapítani, hogy állsz az életeddel és főleg mit kezdhetsz a nem működő életterületekkel?

Az alapos önelemzés, önmagadba-tekintés, egyfajta önvizsgálat jó szolgálatot tehet, de különösen a régóta elodázott változások és a mindennapok harcai mellett talán ez az, amit a legnehezebb megtenni.

Ilyenkor jól jön egy kis külső segítség, valami olyan, ami kevésbé fájdalmasan végigvezet a folyamaton. Nos, két ilyen lehetőséget is ajánlok a számodra:

Problémafeltárás Gyakorlat 1: Életelemző Kérdések

Készítettem egy életelemző kérdőívet, mely a megfelelő kérdésekkel ráirányíthatja a figyelmedet azokra a pontokra, melyeken az életed már komolyabb gondban van.

Teendőd:

Válaszolj az alábbi kérdésekre először spontán.

 1. 1. Melyik életterületeken vannak a legnagyobb nehézségeid jelenleg?
 2. 2. A Te életedben melyik tevékenység okoz leginkább problémát?
 3. 3. Pozitív, erősebb életterületeim
 1. 4. Mely tevékenységek az erősségeim?
 2. 5. Sikeres embernek tartod magad?
 3. 6. Számodra mit jelent a sikeres, kiteljesedett élet?
 4. 7. Mi hiányzik ahhoz, hogy boldognak, harmonikusnak éld meg magad?

Most menj fel erre az oldalra, ott találsz egy kérdőívet, a fenti kérdésekkel, de találsz hozzá segítő válaszokat is, melyek közül könnyebb lesz a választás! A válaszokat érdemes magadnak is felírni, kiegészíteni a fenti válaszaidat általuk.

Az Életelemző kérdőívet itt találod!>>>

Tipp:

Érdemes lesz többször kitöltened a tesztet, hogy a haladásodat és az aktuális változásokat jobban követni tudd!

Problémafeltárás Gyakorlat 2: Az „ÉletEgyensúly” Diagram

Egy kicsit több aktivitást igényel tőled a következő gyakorlat, de ajánlom, végezd el ezt is, méghozzá időről-időre. Legyen a most elkészített „életegyensúly” diagram a fejlődésed kiindulási. Havonta csináld meg ezt a rövid gyakorlatot, de nagyon őszintén ám! A legkevésbé arra van szükséged az önfejlesztés során, hogy becsapd magad!

Az „ÉletEgyensúly Diagram” célja: segít rátekintést kapni, meglátni hol tartasz szubjektíve, így könnyebbé válik a problémák tudatosítása, az erős és a gyenge pontok meglátása. Amint képes vagy „kitenni az asztalra” a problémádat magadból, már nem fog belül őrölni téged. Bármilyen probléma megoldása éppen ezért azzal kell, kezdődjön, hogy elemzed a helyzetet és megnevezed a nemkívánatos elemeket. Erre már lehet fejlesztési tervet építeni, a jobbítási-változási folyamatot megkezdeni.

Teendőd:

Készíts magad elé egy A4-es üres papírt, tarts fektetve. Készíts egy táblázatot, ami vízszintesen 11 sorból áll, függőlegesen pedig 10 oszlopból. A sorok a te szubjektív megítélésed szerinti értékelést fogják megjeleníteni. Az oszlopok életterületeket fognak jelölni, ezeket be is írhatod a legfelső sorba az alábbi megnevezések szerint:

A 10 életterület:

 1. 1. emberi kapcsolatok
 2. 2. párkapcsolat
 3. 3. munka, karrier
 4. 4. egészség
 5. 5. fizikai környezet (otthon)
 6. 6. önképzés (tanulás)
 7. 7. anyagi helyzet
 8. 8. személyes fejlődés
 9. 9. pihenés, kikapcsolódás

10. lelki fejlődés (spirituális értelemben)

Következő lépésként minden oszlopban satírozz vagy jelölj be annyi négyzetet, amennyi “pontot” arra az életterületre adnál. Pontokat 1-10-ig adhatsz (kivéve 5-ös!), ahol az 1-es a csapnivaló kategória, a 10-es a kitűnő kategóriát jelenti.

Megjegyzés 1.: 5-öst a saját érdekedben ne adj, hiszen ezzel átlagossá állítod be az adott területet, és nem segíted a munkádat. Valami vagy jó tendenciát mutat, vagy már az a kategória, amin dolgozni kell, hogy jobb legyen.:)

Megjegyzés 2.: nem biztos, hogy a kiegyensúlyozott mindenhol pl. 7-es vagy a 10-es a jó… a lényeg, hogy a számodra harmonikus helyzetet mutatja vagy sem..pl. Lehet, hogy bizonyos területen nem zavar egy alacsonyabb szám…máshol pedig nagyon érint egy látszólag magasabb, pl. 6-is pontozás.

Megjegyzés 3: nem biztos, hogy a kiegyensúlyozott mindenhol pl. 7-es vagy a 10-es a jó. A lényeg, hogy a számodra harmonikus helyzetet mutatja vagy sem. Pl. lehet, hogy bizonyos területen nem zavar egy alacsonyabb szám, máshol pedig nagyon érint.

A két önelemző gyakorlat segítségével minden bizonnyal mostanra megtaláltad azokat az életterületeket, ahol a legnagyobb gondjaid vannak és látod már a problémáidat is.

Problémafeltárás Gyakorlat 3: Csinálj a problémádból célt!

Ha tisztán látod a problémádat, akkor itt az ideje céllá alakítanod! Így fog megszületni a problémafeloldó célod! Ehhez további segítségképpen hallgass meg két hangfelvételt itt:

Hogyan alakítsd át a problémáidat problémafeloldó célokká? 1.rész>>>

Hogyan csinálj a problémádból célokat? 2. rész>>>

Ha problémád van, akkor ez a kis önfejlesztő adalék most neked szól:

Ha egy problémád adódik, annak oka van. Igyekezz utánajárni, hogy miért keletkezett. A „probléma elemzésben” segíthet, ha a következő kérdéseket felteszed önmagad számára:

1. Miért hozta elém az élet azokat a helyzeteket, amelyekben most vagyok?

2. Mik az esélyei ennek a helyzetnek (pl. jelenlegi párkapcsolatomnak, munkahelyemnek stb.)

3. Min kell, változtassak? Mit kell elhagynom? Mit kell tennem?

4. Mi változik meg így az életemben?

5. Mit kell tennem az életem egyes területein (akár többet is érinthet a probléma), hogy a jövőben hasonló üzenetekre, tünetekre, nehézségekre ne legyen szükségem?

***

Utóirat:

Ez hosszú és kiadós anyag:) Nem baj, ha több nekifutásra érsz a végére és az sem, ha vissza-vissza térsz ehhez a részhez!

Utóirat 2:

Az önelemző kérdőívet a print srcreen billentyű lenyomásával valóban ki is nyomtathatod:) Egyébként egy egyszerű adatbázisba megy, ahonnan egyesével  kinyomtatani. Tehát jó, ha megcsinálod, de utána magadnak is elmented!

Hozzászólások küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük