NCM 7. lecke: Mi a jelenlegi legfontosabb célod? Avagy hogyan tűzd ki a céljaidat

Mi a jelenlegi legfontosabb célod? Avagy hogyan tűzd ki a céljaidat

A jelenlegi legfontosabb célod: a legnagyobb problémád feloldása, hogy felszabadíts erőforrásokat, figyelmi energiát a nagy céljaid, álmaid megvalósításához.

Ha egyszerre több mindenre kell, figyeljünk, melyből az egyik idea szintű álom, a másik húsba vágó szükséglet, fájdalmas hiányélmény, akkor mindig a konkrétabb és fájóbb megszüntetésén fogunk fáradozni. Ebben a folyamatban felőrlődnek erőforrásaink és nem marad energiánk, időnk és többnyire lelkesedésünk sem a valóban fontos céljaink megvalósításának.

Ellenben fontosnak tartom azt is, hogy csak azokkal a problémákkal foglalkozzunk, amelyek tényleg hátráltatnak valódi céljaink megvalósításában! Ilyen módon tehát azt ajánlom, hogy a problémáidat is vedd górcső alá és szelektáld ki őket. Csak arra összpontosítsd energiáidat, ami tényleg megérdemli!

Nos, akkor innen vesszük fel a fonalat ismét, fogjuk a problémádat és előrevivő célt alakítunk belőle!

A problémás Élet Terület

Tehát van egy terület, amelyen belül jelenleg komoly gondjaid vannak és elég fontosnak találtad, ahhoz, hogy elsőként említsd. Ezzel kapcsolatban fogjuk most meghatározni a célodat és elindulunk a megvalósítás útján!

Rögtön bele is vágunk a közepébe egy komolyabb gyakorlat segítségével:

Mi az előfeltétele a probléma megoldásának? A probléma maga:)

Merthogy a probléma mindig magában hordja megoldásának lehetőségét és kulcsát is!

Mi áll a problémás életterületed mögött?

Abból indulunk ki, hogy az általad kiválasztott életterület valamiért nem úgy működik, mint ahogyan azt szeretnéd. Ezen a területen valamiért elakadások vannak, melyek nehézségeket eredményeznek. Az elakadások mögött probléma van. Ezt a problémát kell, megkeressük, és látnunk kell, hogy miért van problémád, azaz mi jelenti a valódi problémát a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Ha ez megvan, akkor érdemes továbblépni és megkeresni, hogy milyen készségek, képességek, jártasságok, tárgyak stb. hiányoznak ahhoz, hogy a probléma ne jelentsen többé problémát. Mindeközben a probléma átalakul feladattá…. mert már nem a gondon agyalsz, hanem a megoldáson! Ez egy nagyon fontos  “mesterkulcs” az életed rendezéséhez!

Feladat és megoldás-centrikus szemlélettel a probléma azonnal megmutatja számodra az elérendő célt is! Eddig (és sosem tovább!) van szükséged a problémádra! A problémákban való gondolkodás az alapvető akadályozó tényező a célmegvalósításod sikerében, de ezt most megtanítom az előnyödre fordítani.:)

A probléma voltaképpen jó, mert megmutatja, hol kell fejlődnöd, hol kell változást elérned önmagadban. Ekképpen tehát a probléma felismerésével megismered az önfejlesztésed területét is. A probléma feloldásával könnyebb lesz az életed, megindul az energia áramlása az adott életterületen (és gyakran a testi-lelki állapotod is javulást tapasztalhatsz, hiszen a kettő nagyon is összefügg.)

Hogyan csinálj a problémádból célt?

1. Lépés

Nevezd meg a problémádat, amilyen konkrétan és amilyen részletesen csak lehet! Amíg a problémádat nem tudod megnevezni, addig tehetetlenül vergődsz a hálójában. Ezért nevezd meg és írd körül minél pontosabban.

Ráérsz utána tömöríteni és megfogalmazni a valódi gócpontot (bár ez sokszor nem mutatja meg magát ennyire könnyen, de ezen most ne akadj fenn:) Vigyél bele minél több leíró részletet, érzelmekre utaló jelzőket. Életszerűnek kell lennie a problémaleírásodnak is, azaz legyen legalább annyira kifejező a leírás, mint amennyire fájó a megtapasztalás maga!

Példa:

Nem szeretem a munkámat /munkahelyemet. Csak a pénzért dolgozom és azért, hogy ki tudjam fizetni a számláimat és megéljek/jünk. Minden reggel nehezen kelek fel és erőnek-erejével kell, bevonszoljam magam a munkahelyemre… Ezek a mondatok általában nem szeretem-mel kezdődnek…. de koncentrálhatsz a problématípusokra is és mondhatod, hogy ELEGEM van a ….ból!

Ilyen problématípusok lehetnek:

  • Családi problémák
  • Párkapcsolati problémák
  • Anyagi problémák (nem megfelelő kereseti viszonyok, nem tudsz bánni a pénzzel. Túl magasak az igényeid a jelenlegi valóságodhoz képest)
  • Egészségi problémák (nem megfelelő testi-mentális teljesítőképesség, közérzeti gondok, konkrét betegségek, tünetek, fenyegető hajlamok előjelei, túlsúlyos állapot

Vagy (ezen a ponton:) koncentrálhatsz a hiányra is:

  • elismerés hiánya
  • megbecsülés hiánya
  • önmagad elfogadásának/szeretetének hiánya
  • hatalom / dominancia / erő hiánya
  • anyagi biztonság hiánya stb.

2. Lépés

Írd össze a legfontosabb gondolataidat, meggyőződéseidet a problémáddal kapcsolatban! Ezek a mondatok sokat fognak segíteni a célod akadályainak felismeréséhez, ezért vedd komolyan és dolgoztasd most meg magad! Ezek azok a mondatok, amelyeket gyakran mondogatsz magadnak a problémád mindennapi leküzdésével kapcsolatban….voltaképpen azonban pont ezekkel erősíted meg a problématudatodat és ezzel minden nap bebetonozod a nehézségbe önmagad!

Példák:

Dolgoznom kell, mert különben nem tudom eltartani magam. Nem tehetem meg, hogy azt csináljam, amit szeretnék, mert akkor mi lenne velem/ a családommal…a megélhetésünkkel. Nekem komoly kötelezettségeim vannak, nem tehetem meg csak úgy, hogy lazítsak…Nekem nincs időm tervezgetni, célok megfogalmazására pazarolni a drága időmet…Megyek is vissza dolgozni, mert különben nem lesz meg a betevőnk…

3. Lépés

Most jön az egyik leglényegesebb pont:

Fogalmazd meg, mire vágysz a problémád helyett… ezzel megfordítod a teremtésed irányát. Innentől azt teremted már a gondolataiddal is, hogy mit akarsz, míg ez idáig azt gyűjtöttük össze mivel tartod magad a destruktív teremtésed fogságában, azaz a nehézségek és a küszködés kellős közepén. Most fordítunk ezen!

Példa:

Azzal szeretnék pénzt keresni, amivel szívesen foglalkozom, ami lelkesít. Tudom, hogy van olyan tulajdonságom/képességem, amit kamatoztatni tudok, méghozzá úgy, hogy arra igenis van kereslet. Szeretném elmondani nap, mint nap önmagamnak és másoknak, hogy igen, szeretem a munkám és jól is keresek vele! Elégedett vagyok!

De még ennél is menj tovább!

Írd le nagyon részletesen, hogy mit szeretnél. Ha tárgyról van szó, akkor írd le, hogy milyen magas, milyen hosszú, hány méter, milyen színű, mennyibe kerül, stb.. Ha egy állásról van szó, akkor fogalmazd meg, hogy mi jellemző rá, milyen a fizetés, a vele járó rang, cím, anyagi és erkölcsi megbecsülés. Ha vállalkozásról van szó, akkor fogalmazd meg, hogy mennyi a belőle származó nettó havi jövedelmed, milyen költségkerettel gazdálkodsz, hány alkalmazottad van, és azok mivel foglalkoznak stb. Ha egy családi házról van szó, tervezd meg az alaprajzát, a bútorokat, a kertet, az ajtókat, a színeket és mindent, ami élővé és motiválóvá teszi a számodra.

4. Lépés

Most nevezd meg a célt, úgy, hogy a minden szempontból tükrözze a kívánságodat, de fogalmazd meg úgy, ahogy az előzőekben tanultad (jelen idő, kijelentő mód, cselekvést kifejező igék, pozitív töltéssel teli, motiváló, lelkesítő melléknevek és szavak).

….és igen, írd le!:) Tudod, az írással vállalsz kötelezettséget a célod elérése iránt, innentől veszed komolyan és innentől kezded feladatnak tekinteni és nem problémának az élethelyzetedet! Lényegi különbség!

5. Lépés

Nevezd meg az okot, amiért el kívánod érni a célodat! Ok nélkül sosem cselekszünk, főleg nem, ha komoly erőfeszítéseket, úgymond áldozatokat kell hoznunk valamiért! Ha tudsz jó okot mondani a célod elérésére, akkor jó volt a célod megfogalmazása és helyes a célod iránya is. itt dől el, hogy igazán akarod-e a célodat és hogy hiszel-e abban, hogy az megvalósulhat! Itt dől el, hogy égő vággyal akarod-e a célod elérését. Ha nem AKAROD a célod elérését, akkor nem is fogod komolyan venni.

Ha nem HISZEL a célod elérésének lehetőségében, akkor az nem is tud megvalósulni! Ha nincsenek MEGGYŐZŐ ÉRVEID a célod elérése mögött, akkor nem lesz, ami motivál és továbbsegít a folyamat során!

6. Lépés

Most tedd fájdalmassá a kudarcot önmagad számára! Két módon tudjuk magunkat igazán motiválni, az egyik, ha a sikerre, a győzelemre gondolunk, magára a megvalósulásra, a másik, ha fájdalmassá tesszük a vereséget, a kudarcot, a célunk megvalósulatlanságát.

Mit kell, ehhez tegyél?

Képzeld el lelki szemeid előtt, hogy milyen lenne, ha még évekig a mostani élethelyzetedben lennél és a nehézségeitől szenvednél…annyira menj ebbe bele érzelmileg, hogy érezd át a belső feszítőerejét… hogy na, nem, ezt aztán már tényleg nem akarom, ezt NEM ENGEDEM MEG, hogy megtörténjen!

7. Lépés

Most szedd össze, hogy milyen gondolatokat, meggyőződéseket, képességeket kell, kialakíts, elsajátíts ahhoz, hogy a célod teljesüljön! Meg fogod tapasztalni, amit én már sokszor megéltem: a képességeid felnőnek az álmaidhoz! Ahogy haladsz a célod felé és végighaladsz az önmagad számára megtervezett úton mindig a következő lépcsőfokra koncentrálj, és azt akard csak megmászni! Tekints sokszor fel a csúcsra, de a mindig a következő lépés megtételére koncentrálj! A célod felé vezető lépcsőfokok, amik lehetnek apró kudarcok is!, megtanítanak arra, hogy képes legyél elérni a célodat!

8. Lépés

Az újrakezdést vedd bele a számításaidba. Van rá esély, hogy a legjobb szándékod és törekvésed ellenére nem sikerül megvalósítanod a célodat, egyelőre. Ezért ár az elején érdemes elhatározod, hogy mindaddig, amíg nem oldódott meg a problémád, addig újra fogod kezdeni és megteszek mindent, hogy megoldjad a problémámat!. Az elhatározás elegendő, a többivel (az újbóli céltervezéssel) majd akkor foglalkozz, mikor odaérsz az akkori tudásoddal, az akkori lehetőségekkel. Addig ne aggódj feleslegesen azon, hogy mi lesz, ha nem sikerül! Ez a hozzáállás csökkenteni a megvalósításod lehetőségét.

További segédanyag a számodra:

Ha tisztán látod a problémádat, akkor itt az ideje céllá alakítanod! Így fog megszületni a problémafeloldó célod! Ehhez további segítségképpen hallgass meg két hangfelvételt itt:

Hogyan alakítsd át a problémáidat problémafeloldó célokká? 1.rész>>>

Hogyan csinálj a problémádból célokat? 2. rész>>>

Hozzászólások küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük