NCM 8. lecke: A Jó célkitűzés az eredményes célmegvalósítás alapja

A Jó célkitűzés az eredményes célmegvalósítás alapja

A célod elérését leegyszerűsítve 3 tényezővel tudod biztosítani:

  1. legalapvetőbb az, ha jó a célod, (jó célkitűzés)
  2. végrehajtható tervet tudsz létrehozni a megvalósítására, (jó céltervezés)
  3. és egészen addig nem adod fel, amíg meg nem valósult a célod. (jó célmegvalósítás)

Mikor jó a célod?

A jó cél:

  1. mérhető: (fogalmazd meg pl. hogy mennyi pénzt szeretnél, mikorra, honnan fogod tudni, hogy elérted)
  2. reális: tehát jelenleg el kell tudnod képzelni, hogy el fogod tudni érni a célodat. Ha nagyon irreális távolságban van a célod, bontsd le kisebb alcélokra, és azok közül a hozzád legközelebbivel folytasd a tervezést.
  3. motiváló: tudod, hogy miért akarod elérni a célodat, és az olyan belső ösztönző erővel lát el, amiért még hétfő reggel hajnalban is örömmel kelsz fel, mert lelkesít és energiával tölt fel már a puszta gondolata is
  4. időponthoz kötött: a határidőket meg kell szabnod, különben az elme nem veszi komolyan a feladatot és te sem fogsz felelősséget és elkötelezettséget érezni a célod iránt
  5. áldozatok: fogalmazd meg tisztán milyen áldozatokat vagy képes és hajlandó meghozni a célodért, tudd mindig, mit akarsz és tudsz adni a megvalósulásért (ezért is fontos az értékeid meghatározása az alapozáskor!)
  6. a célodat a fentiekkel kiegészítve le kell írnod! – rögzítés nélkül elfújja az idő szele és a rohanó életed vihara!

Amikor célt tűzöl ki önmagad elé, nem elegendő azt mondanod (és írnod), hogy például „saját családi házat szeretnék”. Ez amolyan célmagnak nagyon jó, mert megmondja, hogy mit szeretnél.

Egy pontosított verzió:

„10 éven belül saját tulajdonú passzív házban fogok élni”. Ebben benne van a célmag, de már körül is írja, határidőhöz kötött bejelentést tesz.

Egy tovább finomított verzió:

„Eltelt 10 év és egy gyönyörű, otthonos, saját tulajdonú, passzív házban élek, melyet a valódi hivatásom végzésével értem el” A „pozitív affirmáció” (pozitív önmegerősítés, bővebben a célmegvalósító tippek között)  előnyeit: kimondja mintha már el is érte volna. A cél reális, ha az illető figyelembe vette jelenlegi anyagi viszonyait vagy van olyan kidolgozott terve, melynek végrehajtása mellett elérheti ezt a célt. A cél kellően motiváló, hiszen ez a vágya az illetőnek és tovább erősítette pár jelzővel, ami neki fontos volt. Az elméjének konkrét parancsot adott a terv végrehajtására, azzal, hogy már megtörténtté tette és ki is nyilaztatta. Az elme legfőbb funkciója, hogy a megtapasztalásainkkal bizonyítsa saját igazságunkat. Tehát minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy valósággá váljon a cél. A célt még tovább lehetne dolgozni úgy, hogy az áldozatok és a főbb alcélok is benne legyenek.

Igazán jó célkitűzés:

„Napi 6 óra a vállalkozásomban végzett munkával eljutottam oda 2 éven belül, hogy alvállalkozókkal dolgoztattam, a duplájára növeltem a profitot és 4 év múlva két másik vállalkozás tulajdonosa lettem. A 8. évben megvettem a telket. A 9. évben megterveztettem a passzív házat és a 10. évben megépítettem azt. Fantasztikus 10 évet zártam, a vagyonomat megötszöröztem és elértem a célomat: Egy gyönyörű, otthonos, saját tulajdonú, passzív házban élek, melyet a valódi hivatásom végzésével értem el”.

II. rész

De most menjünk tovább és nézzük meg a jó célkitűzést egy másik oldalról. Onnan, hogy mi a biztosan nem jó cél:)

„A veszély nem az, hogy túl sokat tűzöl ki és nem éred el,
hanem az, hogy túl keveset tűzöl ki, és eléred.”
Wayne Dyer

Célkitűzési hibagyűjtemény

A célok kitűzésének minősége eldönti, hogy el fogod-e érni a célodat vagy sem. A jó célmegfogalmazás, már önmagában utat mutat a jó terv létrehozásához.

Ebben a részben ezért alkalmad lesz a célodat a célkitűzési hibagyűjtemény segítségével még tökéletesebbé tenni!

Miért vagyok ebben annyira biztos, hogy ezt az állítást fogalmazom meg számodra?

Elsősorban azért, mert tapasztalatból beszélek. Elsődleges és másodlagos tapasztalatra alapozom a fenti állítást. A következőkben pedig megvilágítom számodra, milyen tipikus hibák vezethetnek oda, hogy a célod eleve halálra ítéli saját magát. Így képes leszel már ezen a ponton kiszűrni a hibalehetőségeket és ezzel megsokszorozhatod a megvalósulás esélyét! Ebben a részben arra kérlek, hogy vedd elő a célodat, vizsgáld meg, ha kell, finomíts még rajta vagy tedd meg, ami kimaradt ez idáig!

Nézzük tehát a célkitűzés során elkövethető legnagyobb hibákat:

Fatális Hiba 1:

Nem fogalmazod meg konkrétan a célodat!

Ha egy cél nem konkrét és tiszta, akkor megfoghatatlansága miatt nem fogod átlátni az eléréséhez szükséges lépéseket, és így nem is fogod átlátni a megvalósításhoz szükséges lépéseket sem.

Fatális Hiba 2:

A célod nincs leírva!

A fejben “hordott” céljainkkal az a baj, hogy minden más prioritást élvez, amikor a tettekről van szó. Hiszen a napi teendőink, a gyerekek körüli teendők, a házimunka, de még a pihenés is megelőzi azokat a céljainkat, melyeket az ábrándok, álmok szintjén tartunk meg. Amit leírunk azért kötelezettséget vállalunk, amolyan szerződésfélének érezzük. Persze nem a „sajtfecni” a megoldás, bár már az is jobb, mint a semmi! Minél konkrétabban megfogalmazod a célodat és minél jobban szem előtt van, annál nagyobb eséllyel fogod megvalósítani.

Fatális Hiba 3:

A térben és időben elolvad a célod

Hiába fogalmazod meg a célodat, ha az túl általános, nem tartalmaz téged nap, mint nap motiváló erőforrásokat és nem kötődik hozzá már az alcélok teljesítésénél előny a számodra. Törekedj tehát arra, hogy a célod tiszta, konkrét, jelen időben megfogalmazott, aktivizáló, motiváló és téged folyamatosan energetizáló legyen!

Fatális Hiba 4:

Túlzottan irreális célt tűztél ki

A túl távoli, elérhetetlennek tűnő cél ellened fog dolgozni, mert a pszichéd önvédelmi mechanizmusa arra törekszik, hogy a komfort-zónádon belül tartson, hiszen szerinte az a biztonságos a számodra. Ha a legnagyobb álmaid elérhetetlen messzeségbe nyúlnak vagy hiú ábrándnak tűnnek, akkor fogalmazd meg álomként. A céljaidat pedig úgy állítsd egymás után sorba, hogy végső soron az álmod elérését tegyék lehetővé fokozatosan, lépésenként.

Fatális Hiba 5:

Értékrendi ütközés van a megfogalmazott célodban

Hiába vágysz olyan dologra, mellyel a belső értékrended alapján harcban állsz. Azt a cél, ami érték-konfliktusban áll jelenlegi önmagadba, gyakorlatilag nincs esélyed elérni. De itt nem a céllal van a baj, tehát magát a célt képes lehetsz elérni, de számításba és figyelembe kell, vegyed a belső ellenállás erőteljes jelentkezését és ennek oldását. Tehát először az értékrendedet kell tisztázni, a korlátozó hiedelmeket kigyomlálni és ezek után tovább dolgozni a cél megvalósulásán.

Nagyon gyakran mindezek mögött az áll, hogy nem a saját célodat nevezted meg, hanem valaki másét vetted át – általában tudat alatt. Az átvett célok egy jelentős részét a társadalom mutatja fel a számunkra, mint például a családi ház kerttel, kutyával, házasság két gyerekkel, álomnyaralás, ideális alak, stb. Az átvett célok másik részében családi örökségünket ismerhetjük fel, ilyenek tipikusan a belénk ivódott szülői vagy más generációs őstől származó elvárások, célok. Fel kell ismernünk, hogy egyik kategória sem a miénk alapvetően, legalábbis csak akkor érdemes valóban a magunkévá tenni és a megvalósításáért dolgozni, ha tényleg fontos a számunkra!

Fatális Hiba 6:

Olyan célt tűztél ki, amely az életcéloddal ütközik

Ha nagyon spirituális vonalat követek, akkor ezt is meg kell, nevezzem. Itt arról van szó, hogy ha olyan célt választasz magadnak, amely nem legbensőbb önmagad vágya és nem egyeztethető össze az életküldetéseddel akkor ez a cél el fog tűnni az életedből. Egyszerűen lecserélődik, módosul, vagy kudarcélmények miatt te hagyod ott. A lényeg, hogy az igazán jó céljaink azok, amelyek összhangban vannak lényünk minden szintjének akaratával és fejlődési irányával, úgymond előre visznek minket az önmegvalósításunk útján.

Fatális Hiba 7:

Motiváció és nyomós indok nélküli cél

Amennyiben olyan célt tűzöl ki önmagad számára, mely mögött nem húzódik mélyről fakadó és égő vágy, tettekre inspiráló indok, akkor bár elérhető a cél, többnyire mégis lecserélődik, elenyészik és némi frusztrációt maga után vonva gátolja az általános célmegvalósítási képességedet.

Ezért kifejezetten ajánlatos, hogy a célod mögött álljon minél részletesebben érzelmeket és vágyak is magában foglaló, képileg is kidolgozott vízió. A vizionált célt aztán meg lehet jeleníteni az “álomtáblán” például montázsformájában, vagy a határidőnaplód egy részében összeszedve, de akár egy külön ún. „célfüzetben” is.

TEENDŐD:

Az általad megfogalmazott célokat tekintsd át ilyen szempontból és változtass rajtuk addig, amíg nem felelnek meg a fenti alapelveknek!

Hozzászólások küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük